Stolt jøde - men forsiktig

Kunde: Egen produksjon
Spilletid: 00:00

Ungdomsdokumentar om identitet (28 min) i norsk og svensk versjon

Hva er det som gjør at man føler seg som jøde, selv om man kanskje ikke tror på Gud eller følger alle regler?

Her kan du se den NORSKE versjonen:  https://www.nrk.no/skole/?page=search&q=stolt%20j%C3%B8de%20-%20men%20forsiktig&mediaId=21570

Vi har fulgt fire norske og svenske jødiske ungdommer for å finne ut om de er annerledes enn andre og hva som former deres identitet.  «Jeg følte meg som et rart dyr», sier Natanya (17) og forteller om hvordan det var når det ble kjent på skolen hennes at hun er jøde. Simona (17) putter Davidsstjerne under genseren når hun er på Østkanten. Adi (19) lurer på hvorfor folk tror at jøder elsker penger og Elias (19) handler gjerne bacon til venner, men vil ikke ha det selv. De reflekterer over forholdet til Israel, overlevende familie etter Holocaust og attentater mot jødiske mål.

Filmen er finanisert av bl a Fritt ord, og vil bli brukt av DEMBRA (Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme), HL-senteret, NRK Skole, Det Mosaiske Trossamfunn, Jødiske Ungdomsförbundet i Sverige, Aktive Fredsreiser og mange andre, hvor lærere og elever søker informasjon om jøder. Til forskjell fra andre filmer om jøder handler denne IKKE om religionen, historien og ritualene, men om hvordan det er å være ung jøde i hverdagen.
Filmen er tilgjengelig på NRK Skole for alle som vil bruke den; se den, linke til den eller embedde den. Der finnes den i sin helhet, men også oppdelt i 8 deler etter tema. (link over)

Tilbake til opplysning / informasjon.